Skip to main content

Bihar Board पीयूषम् भाग-1 Objective type questionsकक्षा-नवीं विषय-संस्कृतपाठ-2 लोभविष्टः चक्रधरः

Bihar Board पीयूषम् भाग-1 Objective type questions
कक्षा-नवीं 
विषय-संस्कृत
पाठ-2 लोभविष्टः चक्रधरः
प्रश्न 1.योगी भैखानन्दः तान् किम् आर्पयत् ?
(a) रूप्यम्
(b) स्वर्णम्
(c) सिद्धवर्तिचतुष्तयम्
(d) धनम् ।
उत्तर-
(c) सिद्धवर्तिचतुष्तयम्

प्रश्न 2.तृतीय ब्राह्मणः खनित्वा किम् अपश्यत् ?
(a) स्वर्णम्
(b) चक्रम्
(c) रूप्यम्
(d) रत्नम्
उत्तर-
(a) स्वर्णम्

प्रश्न 3.ताम्रस्य अनन्तरं तेन किं प्राप्तम् ?
(a) स्वर्णम्
(b) रूप्यम्
(c) चक्रम्
(d) रत्नम्
उत्तर-
(b) रूप्यम्
प्रश्न 4.ग्रहं परित्यज्य ब्राह्मणपुत्राः प्रथमं कुत्र गताः ?
(a) अवन्तीम्
(b) ग्रामम्
(c) वनम्
(d) नगरम्
उनर-
(a) अवन्तीम्

प्रश्न 5.अतिलोभामिभूतस्य धनस्य मस्तक किं भ्रमति ?
(a) रूप्यम्
(b) स्वर्णम्
(c) रत्नम्
(d) चक्रम्
उत्तर-
(d) चक्रम्

प्रश्न 6.गृहयतां स्वेच्छया ताम्रम् एतत् कस्य वचनम् आस्ति?
(a) प्रथमस्य
(b) चतुर्थस्य
(c) द्वितियम्
(d) प्रथमम्
उत्तर-
(a) प्रथमस्य
प्रश्न 7.कस्मिश्चितधिष्ठाने कू वसन्ति स्म?
(a) विद्वानेन
(b) ब्राह्मणपुत्राः
(c) नृपः
(d) भिक्षुकः
उत्तर-
(b) ब्राह्मणपुत्राः

प्रश्न 8.अतिलोभाभिभूतस्य कं भ्रमति मस्तकू।
(a) चकं
(b) चक्रं
(c) रत्नं
(d) स्वर्णम्
उत्तर-
(a) चकं

प्रश्न 9.स प्राह मूढ ! न किञ्चिद् ………… ।
(a) वेत्सि
(b) लाहमग्रे
(c) प्रदेशं
(d) रत्नानि
उत्तर-
(a) वेत्सि

प्रश्न 10.नूनम अतः परं …………. भविष्यन्ति ।
(a) स्वर्णम्
(b) रत्नानि
(c) प्रदेशं
(d) नाहमने
उत्तर-
(b) रत्नानि

प्रश्न 11.तृतीयः यथेच्छया …………… गृहीत्वा निवृतः।।
(a) प्रवेशं
(b) नाहमने
(c) रत्नानि
(d) स्वर्णम्
उत्तर-
(d) स्वर्णम्

प्रश्न 12.अथासौ यावन्त ……….. खनति तावत्ताभ्रमथी भूमिः ।
(a) स्वर्णम्
(b) प्रदेशं
(c) वेत्सि
(d) रत्नानि
उत्तर-
(b) प्रदेशं
प्रश्न 13.सोऽब्रवीत् यान्तु भवन्तः ………… यास्मि।
(a) वेत्सि
(b) नाहमने
(c) स्वर्णम्
(d) रत्नानि
उत्तर-
(b) नाहमने

प्रश्न 14.……….. नैव परित्यजेत्।।
(a) लोभं
(b) चक्र
(c) रत्नं
(d) धनम्
उत्तर-
(a) लोभं

Comments

Popular posts from this blog

BSEB Solution & Summary कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

BSEB Solution & Summary  कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

7. नीतिश्लोकाः BSEB Class 10 sanskrit

7. नीतिश्लोकाः  BSEB Class 10 sanskrit लघु-उत्तरीय प्रश्नोत्तर ____दो अंक स्तरीय प्रश्‍न 1. नीतिश्लोकाः पाठ के आधार पर पण्डित के लक्षण बताएँ ?                                              (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को शर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के आत्मा के रहस्य को जानने वाले, सभी कार्यों को जानने वाला और मनुष्यों के उपाय को जानने वाले व्यक्ति को पंडित कहा जाता है। प्रश्‍न 2. अपनी प्रगति चाहनेवाले को क्या करना चाहिए? (2018A) उत्तर-अपनी प्रगति चाहनेवाले को निद्रा, तंद्रा, भय, क्रोध, आलस और देर से काम करने की आदत को त्याग देना चाहिए ।                               (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को सर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के...

विद्यालय । विद्या। संस्कृत अनुच्छेद-लेखनSanskrit anukshed lekhan