Skip to main content

Bihar Board 9th Sanskrit Chapter 4 चत्वारो वेदाः Objective Answers वैकल्पिक प्रश्नोत्तर


Bihar Board 9th Sanskrit Chapter 4 चत्वारो वेदाः  Objective Answers 
पीयूषम्-1
पाठ-4 चत्वारो वेदाः
वैकल्पिक प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.अस्माकं प्राचीना संस्कृतिः कुत्र सुरक्षिता अस्ति ?
(a) ग्रहे
(b) पुराने
(c) रामायणे
(d) वेदे
उत्तर-
(d) वेदे

 प्रश्न 2.ऋग्वेद कति सूक्तानि सन्ति ?
(a) 1028
(b) 1024
(c) 1022
(d) 1014
उत्तर-
(a) 1028

प्रश्न 3.वेदाः कति सन्ति ?
(a) पंचमः
(b) चत्वारः
(c) प्रयः
(d) चत्वारिंशत्
उत्तर-
(b) चत्वारः

प्रश्न 4.ऋग्वेदः कीदृशान् मन्त्रान् धारयति ?
(a) प्राचीनतनाम्
(b) अधुना
(c) प्राचीना
(d) महानतम्
उत्तर-
(a) प्राचीनतनाम् :

प्रश्न 5.यजुर्वेद कति अध्यायः सन्ति ?
(a) त्रयोदशः
(b) चत्वारिंशत्
(c) चत्वारः
(d) शत्
उत्तर-
(b) चत्वारिंशत्

प्रश्न 6.ऋग्वेदः कति मण्डलेषु विभक्तः ?
(a) दशम्
(b) शतम्
(c) सप्तम्
(d) त्रयम्
उत्तर-
(a) दशम्

प्रश्न 7.अथर्ववेदस्य द्वादशेकाण्डे कस्याः स्तुतिः ?
(a) देवाः
(b) गेयात्मकर्मन्त्र
(c) मातृभूम्याः
(d) प्राचीनतमा
उत्तर-
(c) मातृभूम्याः

प्रश्न 8.अथर्ववेदे कति मंत्राणि सन्ति ?
(a) 5989
(b) 5987
(c) 5988
(d) 5985
उत्तर-
(b) 5987

प्रश्न 9.सम्पूर्णऽथर्ववेदे कति सूक्तानि सन्ति ?
(a) 720
(b) 710
(c) 730
(d) 750
उत्तर-
(c) 730

प्रश्न 10.ऋग्वेदे कति मंत्राणि सन्ति ?
(a) 10500
(b) 10553
(c) 10551
(d) 10552
उत्तर-
(d) 10552

Comments

Popular posts from this blog

BSEB Solution & Summary कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

BSEB Solution & Summary  कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

7. नीतिश्लोकाः BSEB Class 10 sanskrit

7. नीतिश्लोकाः  BSEB Class 10 sanskrit लघु-उत्तरीय प्रश्नोत्तर ____दो अंक स्तरीय प्रश्‍न 1. नीतिश्लोकाः पाठ के आधार पर पण्डित के लक्षण बताएँ ?                                              (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को शर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के आत्मा के रहस्य को जानने वाले, सभी कार्यों को जानने वाला और मनुष्यों के उपाय को जानने वाले व्यक्ति को पंडित कहा जाता है। प्रश्‍न 2. अपनी प्रगति चाहनेवाले को क्या करना चाहिए? (2018A) उत्तर-अपनी प्रगति चाहनेवाले को निद्रा, तंद्रा, भय, क्रोध, आलस और देर से काम करने की आदत को त्याग देना चाहिए ।                               (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को सर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के...

विद्यालय । विद्या। संस्कृत अनुच्छेद-लेखनSanskrit anukshed lekhan