Skip to main content

वैकल्पिक प्रश्नोत्तर BSEB Bihar Board 9th Sanskrit Objective Answers Chapter 6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

BSEB Bihar Board 9th Sanskrit Objective Answers Chapter 6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्
पीयूषम्-1
पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्
वैकल्पिक प्रश्नोत्तर 

प्रश्न 1.जलाशयेषु कमलानां वर्णनं कः करोति ?
(a) बाणभट्टेन
(b) कालिदासः
(c) बाल्मीकिः
(d) पाणिनी
उत्तर-
(b) कालिदासः

प्रश्न 2.ज्येष्ठयासा मध्याह्नः कून वर्णितः ?
(a) बाणभट्टेन
(b) कुमारौ
(c) कातिदासेन
(d) वाल्मीकिः
उत्तर-
(a) बाणभट्टेन

प्रश्न 3.प्रकृतिवर्णनं कुत्र आवश्यकम् ?
(a) पम्पा
(b) शकुन्तलानाटकू
(c) पर्यावरणेषु
(d) संस्कृतकाव्येषु
उत्तर-
(d) संस्कृतकाव्येषु

प्रश्न 4.वाल्मीकिः क सरोवरं वर्णयति ?
(a) ग्रामम
(b) पर्यावरण
(c) पम्पा
(d) वनम्
उत्तर-
(c) पम्पा

प्रश्न 5.औषधयो देव्यः कुत्र कथज्य स्तूयन्ते ?
(a) संस्कृतकाव्येष
(b) देवेषु
(c) मंत्रेषु
(d) महिमा
उत्तर-
(a) संस्कृतकाव्येष

प्रश्न 6.इरा विश्वस्मै ………… जायते ।
(a) देवाय
(b) भुवनाय
(c) चारुतरम
(d) रोमन्थम्
उत्तर-
(b) भुवनाय

प्रश्न 7.सर्व प्रिये………… वसन्ते।।
(a) निम्नतरं
(b) चारुतरम्
(c) वारीणि
(d) भुवणाय
उत्तर-
(b) चारुतरम्

प्रश्न 8.स्वयं न ……….. पिबन्ति नधः ।
(a) जलम्
(b) दुग्धानि
(c) वारीणि
(d) पाठं
उत्तर-
(c) वारीणि

प्रश्न 9.मृगकुलं …………. अभ्यस्यतु ।
(a) पाठं
(b) चारूतरम्
(c) रोमन्थम्
(d) सरोवरम्
उत्तर-
(c) रोमन्थम्

प्रश्न 10.ता नो ……….. अंहसः ।
(a) गच्छन्तु
(b) देवाय
(c) पाठं
(d) मुञ्चन्तुः
उत्तर-
(d) मुञ्चन्तुः

प्रश्न 11.स्वयं न खादन्ति …………. वृक्षाः।
(a) पत्राणि
(b) फलानि
(c) मोदकम्
(d) जलम्
उत्तर-
(b) फलानि

प्रश्न 12.वाल्मीकिः ………… पम्पां वर्णयति ।
(a) सरोवरश्रेष्ठां
(b) नदी श्रेष्ठाम्
(c) वनश्रेष्ठाम्
(d) पाठं
उत्तर-
(a) सरोवरश्रेष्ठां

Comments

Popular posts from this blog

BSEB Solution & Summary कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

BSEB Solution & Summary  कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

7. नीतिश्लोकाः BSEB Class 10 sanskrit

7. नीतिश्लोकाः  BSEB Class 10 sanskrit लघु-उत्तरीय प्रश्नोत्तर ____दो अंक स्तरीय प्रश्‍न 1. नीतिश्लोकाः पाठ के आधार पर पण्डित के लक्षण बताएँ ?                                              (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को शर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के आत्मा के रहस्य को जानने वाले, सभी कार्यों को जानने वाला और मनुष्यों के उपाय को जानने वाले व्यक्ति को पंडित कहा जाता है। प्रश्‍न 2. अपनी प्रगति चाहनेवाले को क्या करना चाहिए? (2018A) उत्तर-अपनी प्रगति चाहनेवाले को निद्रा, तंद्रा, भय, क्रोध, आलस और देर से काम करने की आदत को त्याग देना चाहिए ।                               (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को सर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के...

विद्यालय । विद्या। संस्कृत अनुच्छेद-लेखनSanskrit anukshed lekhan