Skip to main content

BSEB Bihar Board 9th Sanskrit Objective Questions For Test1

For Test
BSEB Bihar Board 9th Sanskrit Objective Questions 
प्रश्न 1.केन सह ताः निवर्तन्ते ?
(a) तनसा
(b) धनसा
(c) मनसा
(d) मनासि
उत्तर-
(c) मनसा

 प्रश्न 2.आनन्दं ब्रह्मणों………न बिभेति कुतश्चन ।
(a) विद्वान्
(b) महान्
(c) ज्ञानी
(d) महिमा
उत्तर-
(a) विद्वान् ।

प्रश्न 3.ब्रह्मणः किं स्वरूपम् ?
(a) आनन्दी:
(b) आनन्दं
(c) असत्या
(d) सत्याः
उत्तर-
(b) आनन्दं

प्रश्न 4.……..संस्कृतसाहित्यस्य अतीवे लोकप्रियो ग्रन्थः ।
(a) एकतंत्र
(b) पञ्चतंत्र
(c) त्रितन्त्रं
(d) षठतंत्र
उत्तर-
(b) पञ्चतंत्र

प्रश्न 5.
………..’ इति समन्व्य स्वदेशं परित्यज्य प्रस्थिताः।
(a) तद्गच्छामः कुत्रचिदर्थाय
(b) तद्गच्छामः कुत्र
(c) तद्गच्छामः चिदर्थाय
(d) कुत्रचिदर्थाय
उत्तर-
(a) तद्गच्छामः कुत्रचिदर्थाय

प्रश्न 6.अनन्तकः व्याधिः………..।
(a) लोभः
(b) क्रोधः
(c) लुभावनम्
(d) क्रोधात्
उत्तर-
(a) लोभः

प्रश्न 7.साधुः…………….स्मृतः ।
(a) निर्दयः
(b) सदयः
(c) मर्मयः
(d) इनमें से सभी
उत्तर-
(b) सदयः

प्रश्न 8.इन्द्रियनिग्रहः…………।
(a) कर्मम्
(b) सधैर्यम्
(c) अधैर्यम्
(d) धैर्यम्
उत्तर-
(d) धैर्यम्

प्रश्न 9.अथर्ववेदस्य द्वादशकाण्डे कस्याः स्तृति ?
(a) मातृभूम्याः
(b) मातृभूम्या
(c) मातृभूम्यम्
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(a) मातृभूम्याः
 
प्रश्न 10.वेदाङ्गननि कति सन्ति ?
(a) चतुर्थी
(b) पंचम्
(c) षड्
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) षड्

प्रश्न 11.अस्माकं प्राचीना संस्कृत कुत्र सुरक्षितः अस्ति ?
(a) वेदे
(b) पुस्तकम्
(c) व्याकरणम्
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-(a) वेदे

प्रश्न 12.कस्यां भाषायां वेदाः उपलभ्यन्ते ?
(a) हिन्दीभाषायाम्
(b) संस्कृतभाषायाम्
(c) उर्दूभाषायाम्
(d) तेलगूभाषायाम्
उत्तर-
(b) संस्कृतभाषायाम्

प्रश्न 13.पाणिनीः कस्मिन् शास्त्रे निपुणः ?
(a) व्याकरणशास्त्रे
(b) हिन्दीशास्त्रे
(c) बांग्लाशास्त्रे
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) व्याकरणशास्त्रे
 
प्रश्न 14.वाल्मीकिः कं सरोवरं वर्णयाति ?
(a) पम्पेषु
(b) पम्पानाम्
(c) चम्पा
(d) पम्पा
उत्तर-
(d) पम्पा

प्रश्न 15.ज्येष्ठमासस्य मध्याह्नः केन वर्णितः ?
(a) बाणभट्टेन
(b) बाणभट्टः
(c) बाणभट्ट
(d) बाणभट्टनाम्
उत्तर-
(a) बाणभट्टेन

प्रश्न 16.त्रयोऽपि केन व्यापादिताः?
(a) सिंहेन
(b) मृगेन
(c) बाघेन
(d) काकेन
उत्तर-
(a) सिंहेन

प्रश्न 17.मार्गाश्रितैः तैः अटव्यां कानि दृष्टानि ?
(a) मृत
(b) मृगसत्वस्यास्थीनि
(c) सत्वस्यास्थीनि
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) मृगसत्वस्यास्थीनि

प्रश्न 18.विघ्नविहताः प्रारभ्य के विरमन्ति?
(a) मध्याः जनः
(b) मध्यः जनाः
(c) मध्याः जनाः
(d) मध्याः जनेषु
उत्तर-
(c) मध्याः जनाः

प्रश्न 19.का धियः जाड्यम् हरति ?
(a) दुर्गति
(b) संगतिः
(c) कगतिः
(d) सत्संगतिः
उत्तर-
(d) सत्संगतिः

प्रश्न 20.मण्डपाभ्यन्तरे केषां मूर्तयः स्थाप्वने ?
(a) गजानम्
(b) गजानाम्
(c) गजानामः
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) गजानाम्

प्रश्न 21.“झिझिया’ का सही मिलान है
(a) नृत्यम्
(b) चित्रकला
(c) मूर्तिकला
(d) नाट्यम्
उत्तर-
(a) नृत्यम्

प्रश्न 22.संगीतं कलासु प्रमुखम् ?
(a) तृतीया
(b) चतुर्थी
(c) पंचमी
(d) सप्तमी
उत्तर-
(d) सप्तमी

प्रश्न 23.कस्मिन् देशे बहवः धर्माः सन्ति ?
(a) कस्मिन
(b) तस्मिन
(c) अस्मिन
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) अस्मिन

प्रश्न 24.महम्मदीयानां सर्वोत्तम उत्सवः कः मन्यते ?
(a) दीपावली
(b) मुहर्रम
(c) ईद
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) ईद


प्रश्न 25.धर्मप्रधान: देशः कः?
(a) भारतः
(b) पाकिस्तानः
(c) श्रीलंकाः
(d) बांग्लादेशः
उत्तर-
(a) भारतः

प्रश्न 26.
भारतं केषाम् देशः अस्ति ?
(a) नगराणाम्
(b) शहराणाम्
(c) ग्रामाणाम्
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) ग्रामाणाम्

प्रश्न 27.देशे ग्रामपेक्षया केषाम् संख्या क्रमशः वर्धते ?
(a) शहराणां
(b) ग्रामणां
(c) नगराणां
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(c) नगराणां

प्रश्न 28.कुंवर सिंहस्य जन्म कस्मिन् ग्रामे अभवत् ?
(a) रामनुरग्रामे
(b) सहारनपुरग्रामे
(c) जगदीशपुरग्रामे
(d) मोसीमपुरग्रामे
उत्तर-
(c) जगदीशपुरग्रामे

प्रश्न 29.कुँवर सिंहस्य पिता कः आसीत् ?
(a) प्रताप सिंहः
(b) साहेबजादा सिंहः
(c) जगतनारायण सिंहः
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) साहेबजादा सिंहः

प्रश्न 30.कुंवर सिंहः कस्मिन् कुशलः ?
(a) आखेटे
(b) चौसड़
(c) दोनों
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) आखेटे

प्रश्न 31.प्रकृतेः नियमः कः ?
(a) स्थिरम्
(b) परिवर्तनम्
(c) गतिशीलम्
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) परिवर्तनम्

प्रश्न 32.जीवने सदा तिष्ठति ?
(a) एकरूपता
(b) अनेकरूपता
(c) बहुरूपता
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) एकरूपता

प्रश्न 33.धनंजयेन सह विद्यालयं कः गच्छन् आसीत ?
(a) विवेकः
(b) दीपकः
(c) रोमः
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) विवेकः

प्रश्न 34.असभ्याः अशिष्टाश्च अवैधं कर्म सम्पादयन्ति ।
(a) मूर्खः
(b) सभ्याः
(c) तेजाः
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) सभ्याः

प्रश्न 35.शुभा गण्डकी कस्मिन् भागे प्रवहति ?
(a) पूरब
(b) पश्चिम
(c) दक्षिण
(d) उत्तर
उत्तर-
(b) पश्चिम

प्रश्न 36.विशालनगरी कया?
(a) अरिभिरगमः
(b) अरिभिरगम्या
(c) अरिभिरगम्यु
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(b) अरिभिरगम्या

प्रश्न 37.‘युष्मद्’ शब्द के प्रथमा एकवचन का रूप है
(a) तुभ्यम्
(b) तव
(c) त्वाम्
(d) त्वम्
उत्तर-
(d) त्वम्

प्रश्न 38.‘सः’ किस शब्द का रूप है ?
(a) तत्
(b) एतत्
(c) अदस्
(d) इदम्
उत्तर-
(a) तत्

प्रश्न 39.‘गच्छतु’ किस धातु का रूप है ?
(a) गच्छ
(b) गम्
(c) गण
(d) गद्
उत्तर-
(b) गम्

प्रश्न 40.‘पठानि’ किस लकार का रूप है ?
(a) लट्
(b) लोट
(c) लृट्
(d) लङ्
उत्तर-
(b) लोट


प्रश्न 41.‘महात्मा:’ का संधि-विच्छेद क्या है ?
(a) महा + त्माः
(b) महा + अत्माः
(c) महाः + आत्माः
(d) महा + आत्माः
उत्तर-
(b) महा + अत्माः

प्रश्न 42.‘अनाहारः’ का संधि-विच्छेद क्या है ?
(a) अनः + आहारः
(b) अन + आहारः
(c) अनं + आहारः
(d) अन् + आहारः
उत्तर-
(d) अन् + आहारः

प्रश्न 43.‘भावकः’ में कौन-सा संधि है ?
(a) स्वर-संधि
(b) विसर्ग संधि
(c) व्यंजन संधि
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) स्वर-संधि

प्रश्न 44.‘पवित्र’ में कौन-सा संधि है ?
(a) स्वर संधि
(b) विसर्ग संधि
(c) व्यंजन संधि
(d) इनमें से कोई नहीं
उत्तर-
(a) स्वर संधि

प्रश्न 45.‘परा’ उपसर्ग से कौन शब्द बना है ?
(a) पराजयः
(b) प्राकृत
(c) प्रारूप
(d) प्रार्थना
उत्तर-
(a) पराजयः

प्रश्न 46.‘प्रति’ उपसर्ग से कौन-सा शब्द बनेगा?
(a) प्रतिकारः
(b) प्रीतिकारः
(c) प्रातिकारः
(d) प्रकारः
उत्तर-
(a) प्रतिकारः

प्रश्न 47.‘उप’ उपसर्ग से कौन-सा शब्द बनेगा?
(a) उपकारः
(b) अपराधः
(c) अपकारः
(d) अपस्मारः
उत्तर-
(a) उपकारः

प्रश्न 48.‘गम् + क्त्वा’ से कौन-सा शब्द बनेगा?
(a) गमित्वा
(b) गन्त्वा
(c) गत्वा
(d) गमत्वा
उत्तर-
(c) गत्वा

प्रश्न 49.‘इतिहास + ठक’ से कौन-सा पद बनेगा?
(a) इतिहासिकः
(b) ऐतिहासिक
(c) एतिहासिकः
(d) इतिहासः
उत्तर-
(b) ऐतिहासिक

प्रश्न 50.‘लेखिका’ में कौन-सा स्त्री प्रत्यय है ?
(a) ङीष्
(b) चाप्
(c) टाप
(d) डाप्
उत्तर-
(c) टाप

Comments

Popular posts from this blog

BSEB Solution & Summary कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

BSEB Solution & Summary  कक्षा-9 पीयूषम् भाग-1 पाठ-6 संस्कृतसाहित्ये पर्यावरणम्

7. नीतिश्लोकाः BSEB Class 10 sanskrit

7. नीतिश्लोकाः  BSEB Class 10 sanskrit लघु-उत्तरीय प्रश्नोत्तर ____दो अंक स्तरीय प्रश्‍न 1. नीतिश्लोकाः पाठ के आधार पर पण्डित के लक्षण बताएँ ?                                              (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को शर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के आत्मा के रहस्य को जानने वाले, सभी कार्यों को जानने वाला और मनुष्यों के उपाय को जानने वाले व्यक्ति को पंडित कहा जाता है। प्रश्‍न 2. अपनी प्रगति चाहनेवाले को क्या करना चाहिए? (2018A) उत्तर-अपनी प्रगति चाहनेवाले को निद्रा, तंद्रा, भय, क्रोध, आलस और देर से काम करने की आदत को त्याग देना चाहिए ।                               (2018A) उत्तर- जिसके कर्म को सर्दी, गर्मी, भय, भावुकता, समपन्नता अथवा विपन्नता बाधा नहीं डालता है, उसे ही पंडित कहा गया है तथा सभी जीवों के...

विद्यालय । विद्या। संस्कृत अनुच्छेद-लेखनSanskrit anukshed lekhan